Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Credit de la BERD pentru asigurarea cu apă potabilă a nordului RM

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaКран в ванной комнате
Кран в ванной комнате - Sputnik Moldova
Abonare
Reţeaua de alimentare cu apă potabilă a localităţilor din nordul RM va fi restabilită pe bani împrumutaţi de la BERD.

CHIŞINĂU, 2 iul – Sputnik. Parlamentul a ratificat un acord de credit cu BERD. Banii împrumutaţi, zece milioane de euro, urmează să fie utilizaţi pentru reanimarea sistemului de aprovizionare cu apă potabilă a localităţilor din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Societate
Şi BEI împrumută RM 10 milioane de euro pentru apă în nordul ţării

Potrivit ministrului Mediului, Sergiu Palihovici, asigurarea cu apă potabilă a cetăţenilor din cele şase raioane din nordul ţării este absolut necesară, dar fiind faptul că numai oraşale Bălţi şi Soroca din această regiune beneficiază de apă potabilă prin conductă. Toate celelalte oraşe sunt alimentate cu apă subterană, care este poluată.

Ministrul Mediului a precizat că acordul de credit de 10 milioane de euro prevede o perioadă de graţie de 4 ani. Perioada de rambursare este de 15 ani şi începe să curgă la expirarea perioadei de graţie prevăzută de document.

Republica Moldova va trebui să prezinte la BERD un plan de dezvoltare a operatorului regional care va furniza serviciul de asigurare cu apă şi sanitaţie, precum şi de soluţionare a datoriilor istorice ale operatorului respectiv. De asemenea, Guvernul trebuie să dispună de o strategie socială şi de mediu legată de acest proiect regional.

La ora actuală, datoria staţiei de pompare de la Soroca (operatorul regional) este de 100 de milioane de lei.

 

Fluxul de știri
0