Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul RM a ratificat un acord de asistenţă socială cu Lituania

© Photo : PixabayYoung job seeker
Young job seeker - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat un acord de asistenţă socială cu Lituania. De clauzele acestui acord vor beneficia cetăţenii moldoveni care muncesc legal în Lituania, au menţionat reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

CHIŞINĂU, 2 iul – Sputnik. Parlamentul a ratificat un acord cu Lituania în domeniul protecţiei sociale. Principiile pe care se bazează documentul sunt aceleaşi ca şi în cazul altor zece acorduri în acest domeniu semnate de ţara noastră cu alte state membre ale UE.

Documentul se bazează pe principii precum egalitatea de tratament şi aplicarea la calcularea plăţilor sociale a legislaţiei statului în care a activat persoana angajată.

Cetăţenii RM care muncesc legal în Lituania, potrivit acordului, au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii lituanieni şi viceversa. Pensiile de vârstă, de invaliditate, de boli profesionale, pensiile de urmaşi, vor fi calculate şi plătite potrivit legislaţiei ţării în care a muncit persoana.

Un alt principiu este totalizarea perioadelor de asigurare pentru însumarea perioadelor de activitate în câmpul muncii la acordarea pensiilor.

Dreptul la pensie va fi calculat conform legislaţiei proprii de către fiecare stat, au menţionat reprezentanţii MMPSF.

Fluxul de știri
0