Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

SIS: situaţia din Ucraina, pericol pentru securitatea energetică a RM

© Sputnik / Евгений ПанасенкоСлужба информации и безопасности
Служба информации и безопасности - Sputnik Moldova
Abonare
onflictul intern din Ucraina poate să creeze probleme suplimentare pentru securitatea energetică a a RM, sunt de părere reprezentanţii SIS.

CHIŞINĂU, 1 iul – Sputnik. Reprezentul Serviciului de Informaţii şi Securitate, invitat miercuri la şedinţa Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a declarat că situaţia din Ucraina creează riscuri pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

Potrivit instituţiei, producerea energiei electrice în Republica Moldova depinde într-o mare măsură de importul gazului rusesc, care tranzitează teritoriul ucrainean. Astfel, există riscul că o eventuală sistare a livrărilor de gaze către Ucraina ar putea să conducă la reducerea considerabilă a cantităţii de gaz care ajunge în Republica Moldova şi astfel „flacăra albastră” nu va fi destul de puternică pentru ca „Moldavskaia GRES” să producă necesarul de energie electrică.

Conform SIS, reluarea importului de electricitate în Republica Moldova din Ucraina de asemenea pare puţin probabilă „în termeni rezonabili”.

În aceste condiţii, SIS recomandă „diversificarea pieţei energetice şi a surselor de rezerve energetice”.

 

Fluxul de știri
0