Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Natalia Gherman: în economia RM sunt tendinţe pozitive şi negative

© SputnikЗаседание правительства
Заседание правительства - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul interimar al RM constată că economia RM înregistrează tendinţe pozitive dar şi negative. Gherman susţine că lipsa misiunii FMI în Moldova este cauza indicatorilor macroeconomici negativi.

CHIŞINĂU, 1 iul – Sputnik. Premierul interimar, Natalia Gherman, susţine că în pofida condiţiilor economice dificile din ţară, economia moldovenească a înregistrat o creştere în anul curent. Pe de altă parte, Gherman susţine că amânarea misiunii FMI în RM a afectat indicatorii macroeconomici.

„Am avut pe parcursul anului o creştere de peste 4%. Au fost înregistrate progrese în domenii importante, precum producţia industrială, producţia agricolă, investiţiile în active materiale pe termen lung. Totodată, s-au înregistrat şi rezultate negative, precum creşterea inflaţiei, diminuarea exporturilor şi importurilor”, a declarat Natalia Gherman la şedinţa de miercuri a Guvernului.

Premierul interimar a mai spus că „amânarea misiunii Fondului Monetar Internaţional a afectat starea indicatorilor macroeconomici”. Potrivit dânsei, „în această situaţie este necesar ca autorităţile administraţiei publice centrale, ministerele şi alte autorităţi să suspende temporar angajarea de noi cheltuieli în domeniul investiţiilor şi achiziţiilor de mărfuri şi servicii neesenţiale activităţilor şi investiţiilor bugetare”. Aceasta deoarece Guvernul în exerciţiu „îndeplineşte doar funcţiile de administrare a treburilor publice, şi nu poate propune Parlamentului iniţiative legislative, inclusiv procesul de rectificare a legii bugetului de stat pentru anul 2015”.

 

Fluxul de știri
0