Grecia, amenințată de defaultul tehnic

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Accesați arhiva multimediaRestrictive measures on imports of agricultural goods in response to European sanctions against Russia should be the same for all European Union members and not individually reviewed, Russian Deputy Foreign Minister Alexei Meshkov said Tuesday.
Restrictive measures on imports of agricultural goods in response to European sanctions against Russia should be the same for all European Union members and not individually reviewed, Russian Deputy Foreign Minister Alexei Meshkov said Tuesday. - Sputnik Moldova
Abonare
Grecia nu a onorat achitarea tranşei de 1,6 miliarde de euro față de FMI. Atena roagă ca termenul să fie amânat până în luna noiembrie. Țara riscă să i se atribuie mai întâi statutul „achitare amânată”, după care va urma defaultul tehnic.

 

CHIŞINĂU, 1 iul — Sputnik. Cel de-al doilea program de ajutorare a Greciei s-a încheiat la 1 iulie. Țara, practic, este în afara memorandumurilor potrivit cărora trebuia să-și coordoneze întreaga politică internă în schimbul unui ajutor de mai multe miliarde. Însă, reieșind din declarații, s-a întâmplat ceea ce nu și-a dorit nici Atena și nici creditorii săi – Banca Central Europeană (BCE), FMI și Comisia Europeană, notează Sputnik Moldova, cu referire la RIA Novosti.

Grecia nu a obținut toate creditele prevăzute de programul de ajutorare, nu a efectuat toate reformele necesare, iar 240 de miliarde de euro au fost înghițite de „gaura neagră” a economiei ineficiente, devenind o povară grea pentru plătitorii de impozite din Grecia și din alte țări UE, care vor fi nevoiți să plătească pentru greșelile politicienilor.

În decurs de cinci luni de la venirea la putere a guvernului de stânga al lui Alexis Tsipras, părțile nu au fost în stare să soluționeze multe probleme controversate. Acum Atena nu va putea obține acel ajutor de 7,2 miliarde de euro care era atât de necesar pentru a-și achita în iunie, iulie și august creditele de multe miliarde față de FMI și BCE.

Grecia afirmă că creditorii i-au propus condiții ultimative (majorarea impozitelor, reducerea pensiilor și a salariilor) care, în caz de realizare, ar fi produs o nouă cădere a economiei cu 10 la sută.

Decizia lui Tsipras de a iniţia pe 5 iulie un referendum a acutizat și mai mult relațiile dintre Grecia și țările europene, care au considerat inadmisibil apelul la democrația directă în timpul negocierilor.

 

 

Fluxul de știri
0