CHIŞINĂU, 1 iul – Sputnik. Marea strategie a Americii, planul pe termen lung de promovare a intereselor sale naţionale şi combatere a principalilor adversari – sunt în haos total, scrie profesorul Michael Klare, cercetător în problemele omenirii şi securităţii, de la universitatea din New Hampshire, în articolul său din publicaţia de analiză Tom Dispatch, transmite Sputnik Moldova, cu referire la RIA Novosti.
„Politicienii de frunte ai ţării au trecut de la o criză la alta, improvizând noi strategii, însă ei rare ori au avut un curs consecvent. Unii acuză Casa Albă de ezitare, însă motivul real este mult mai profund. Acesta constă în disensiunile dintre elitele politicii externe în privinţa dilemei, cine este adversarul de bază al Americii – Rusia sau China”, — afirmă autorul.
Esenţa planificării strategice se construieşte din perspectiva alegerii exacte a adversarului. În timpurile războiului rece, adversarul numărul unu a fost, desigur, Uniunea Sovietică, şi toate eforturile Washingtonului erau îndreptate în direcţia diminuării puterii Moscovei. Atunci când s-a destrămat URSS, America s-a concentrat asupra confruntării cu câteva „state care susţineau terorismul”. După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, preşedintele George Bush a anunţat „război total terorismului”, care presupunea o campanie de durată împotriva extremiştilor şi a susţinătorilor acestora din toată lumea.