Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gas Natural Fenosa susţine că are datorii de zeci de milioane

© Sputnik / Дмитрий Бальтерманц / Accesați arhiva multimediaЛЭП Electricitate, Электричество
ЛЭП Electricitate, Электричество - Sputnik Moldova
Abonare
Riscul deconectărilor de la energia electrică este determinat de datoria imensă a distribuitorului Gas Natural Fenosa faţă de generatorul de electricitate, susţin reprezentanţii companiei.

CHIŞINĂU, 1 iul – Sputnik. Distribuitorul de energie electrică, compania Gas Natural Fenosa, susţine că în anul curent a primit mai multe scrisori prin care a fost avertizată de furnizori că va fi deconectată de la reţelele de transportare a electricităţii din cauza datoriilor acumulate. Reprezentanţii Gas Natural Fenosa afirmă că datoria companiei faţă de generatorul de energie electrică (Moldavskaia GRES) este la ora actuală de 140 de milioane de lei.

Reprezentanţii Gas Natural Fenosa, prezenţi miercuri la şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, au declarat că cetăţenii trebuie să fie la curent cu pericolul unor eventuale deconectări ale curentului electric.

Referindu-se la datoria faţă de Moldavskaia GRES, reprezentanţii distribuitorului au declarat că aceasta s-a format din cauza diferenţei cursului de schimb valutar de la momentul ultimei revizuiri a tarifelor (2012) şi anii ce au urmat. Potrivit distribuitorului, în 2012 tariful a fost stabilit în baza cursului valutar de 11,8 lei pentru un dolar, în timp ce astăzi dolarul costă aproape 19 lei. În special, în anul curent datoria faţă de generatorul de curent electric creşte lunar cu circa 80 de milioane de lei, au mai declarat reprezentanţii distribuitorului.

Pe de altă parte, Gas Natural Fenosa susţine că a primit asigurări că nu vor fi operate deconectări din partea Moldavskaia GRES.

Reprezentanţii distribuitorului au mai spus că profitul companiei a constituit anul trecut 320 milioane de lei.

 

Fluxul de știri
0