Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Franța nu-și va risca relațiile cu SUA, în pofida cazurilor de spionaj

© SputnikНичего личного
Ничего личного - Sputnik Moldova
Abonare
Scandalul privind cazurile de spionaj american în Franţa nu poate provoca schimbări esențiale în relațiile dintre această ţară și SUA, a declarat Evghenia Obicikina, expert CRAI.

CHIŞINĂU, 1 iul – Sputnik. Este puțin probabil ca noile date cu privire la spionarea de către serviciile americane a unor companii franceze să deterioreze relațiile dintre Paris și Washington, deși, după dezvăluirile făcute de americani, mediul de afaceri francez s-a pomenit întro situație foarte neplăcută, consideră Evghenia Obicikina, profesoară la catedra de relații internaționale și politică externă a Rusiei de la Institutul Relații Internaționale din Moscova de pe lângă MAE al FR, expert CRAI (Consiliul Rus pentru Afaceri Internaționale).

În ajun, ziarul francez „Liberation” și portalul „Mediapart”, împreună cu „WikiLeaks”, au publicat noi date despre urmărirea secretă organizată de Agenția Securității Naționale (National Security Agency, NSA) din SUA în privinţa reprezentanților  clasei politice și a mediului de afaceri din Franța.

Anterior, s-a transmis că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice  ale lui  Jacques Chirac, Nocolas Sarkozy și Francois Hollande.

Vorbind de noile dezvăluiri, Obicikina a menționat că întotdeauna între cele două țări au existat relații în care Franța încerca să-și apere independența, interesele naționale, în condițiile în care țara era apreciată de către SUA drept un partener inferior.

În afară de aceasta, SUA este aliatul Franței în NATO, iar acum Alianța se consolidează. Totodată, SUA accentuează cu orice ocazie că, în principiu, toate țările se spionează una pe alta. În cazul dat, neplăcut este faptul că, față de businessul european, cel american se află întro situație privilegiată pe piața internațională.

Fluxul de știri
0