Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiectele de lege în susţinerea agricultorilor întârzie

© Sputnik / Parlamentul RMparlament
parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Situaţia agricultorilor va fi discutată miercuri în Parlament, în cadrul şedinţei Comisiei speciale.

CHIŞINĂU, 30 iunie – Sputnik. Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a declarat pentru Sputnik-Moldova că miercuri se va întruni în a patra sa şedinţă Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor.

Comisia s-a obligat ca până la 1 iulie să propună Parlamentului spre examinare mai multe documente menite să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol în calitate de ramură strategică a economiei naţionale. Este vorba despre 6 proiecte de lege.

Slusari a declarat că până la 30 iunie agricultorii nu au primit nici un document în redacţie finală, unde urmau să fie incluse propunerile şi amendamentele făcute în cadrul primei şedinţe a comisiei speciale.

„Noi nu am primit proiectele de lege în redacţia definitivă cu privire la probleme la care anterior am ajuns la un numitor comun. Nu am discutat nici chestiuni strategice ce ţin de majorarea fondului de subvenţionare şi creditare la dobânzile preferenţiale”, a declarat Slusari.

Parlamentarii propun completarea Codului fiscal în vederea aplicării cotei reduse de TVA în mărime de 8% pentru toate produsele agricole. De asemenea, se propune cota 0 pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, începând cu 1 ianuarie 2015, la plata impozitului pe venit, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură. Se propune de a modifica şi unitățile de implementare a mecanismelor de creditare pentru mai multă transparență în alocarea fondurilor agricole. Un alt proiect de lege se referă la introducerea unor norme de reglementare, care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare. Metodologia formării preţurilor la produsele petroliere și stabilirea dreptului de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu este prevăzută într-un document separat.

La ședința de miercuri a Comisiei urmează a fi găsite soluții pentru crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori și majorarea Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli.

Parlamentul s-a angajat în faţa agricultorilor să adopte aceste proiecte de lege până la 15 iulie. 

Fluxul de știri
0