Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua de 30 iunie a fost prelungită oficial cu o secundă

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaПеревод часов
Перевод часов - Sputnik Moldova
Abonare
Savanții au decis să adauge „secunda bisectă” pentru a menține balanța între acele ceasornicului și anotimpurile anului pe Terra.

 

CHIȘINĂU, 30 iunie – Sputnik. Ultima zi a lunii iunie din acest an se va încheia nu la ora 24.00, ci cu o secundă mai târziu, deoarece savanții „au prelungit” ziua cu o secundă pentru a menține balanța între acele ceasornicului și anotimpurile anului pe Terra, transmite RIA Novosti cu referire la BBC.

Ceasurile atomice apărute pe la mijlocul anilor `50 secolul trecut au demonstrat că Pământul se rotește în jurul axei sale destul de neuniform, fiecare rotație fiind efectuată în intervale diferite de timp.

Astfel, pe planetă, între indicația ceasurilor și timpul „real”, se acumulează treptat o diferență, fapt care, peste câteva sute sau mii de ani, poate  „deplasa” începutul anotimpurilor și al unor date importante din calendar legate de fenomenele naturii.

Problema este soluționată, în special, prin adăugarea secundelor bisecte la ultima zi a unei luni. Spre deosebire de anii bisecți, care intervin la fiecare patru ani, apariția secundelor bisecte nu poate fi prevăzută și calculată din timp din cauza ritmului de rotație a Terrei. Savanții au posibilitatea să prevină opinia publică despre adăugarea unei secunde cu, cel mult, o jumătate de an înainte.

 

Fluxul de știri
0