Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Centrele Regionale de Transfuzie a Sângelui vor fi lichidate

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaДень донора крови
День донора крови - Sputnik Moldova
Abonare
Centrele Regionale de Transfuzie a Sângelui din Bălţi şi Cahul urmează să fie lichidate.

CHIŞINĂU, 30 iunie – Sputnik. Ministerul Sănătăţii propune reorganizarea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui prin absorbţia Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui din Bălţi şi a celui din Cahul.

Un proiect de hotărâre în acest sens se află pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului în exerciţiu, care se va întruni pentru prima dată de când ministrul de Externe, Natalia Gherman, a fost numită premier interimar.

Conform proiectului, Ministerul Sănătăţii va crea, în termen de o lună, comisia de reorganizare a celor trei instituţii. Patrimoniul Centrelor Regionale de Transfuzie a Sângelui din Bălţi şi Cahul va fi transmis Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui din Chişinău.

Disponibilizarea personalului în urma reorganizării Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui şi a Centrelor Regionale de Transfuzie a Sângelui din Bălţi şi Cahul se va efectua în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Reţeaua naţională de transfuzie sanguină din RM este reprezentată în prezent de trei centre: Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, Centrul Regional de Transfuzie a Sângelui din Bălţi şi Centrul Regional de Transfuzie din Cahul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, „deşi genul de activitate este acelaşi în toate centrele, se constată diferenţe în calitatea prestării serviciilor, abordare neuniformă a politicilor şi reformelor, diferenţe în cheltuieli, inclusiv pentru întreţinerea aparatului administrativ”. Reorganizarea acestor instituţii are drept scop asigurarea unui sistem de sănătate cost-eficient, implementarea şi asigurarea managementului calităţii şi biosecurităţii produselor sanguine, racordate la cerinţele directivelor europene. 


Fluxul de știri
0