Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoltenberg: cu Rusia se poate discuta doar de pe poziții de forță

© SputnikJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comunitatea occidentală trebuie să fie puternică și unită, numai atunci ea va fi în stare să conlucreze cu FR și să dezvolte cu ea relații constructive, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în interviul acordat unui ziar german.

 

CHIȘINĂU, 29 iunie – Sputnik. În interviul acordat pentru „Süddeutsche Zeitung” secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Occidentul a tins întotdeauna spre un parteneriat strategic cu Rusia, iar extinderea NATO nu a fost nicidecum o tentativă de a insulta Moscova și a-i leza interesele, transmite Sputnik-Moldova cu referire la RIA Novosti.

„După încheierea războiului rece, Germania și toți aliații NATO au întreprins eforturi mari pentru a atrage Rusia într-un parteneriat strategic. S-au deschis frontierele, a crescut circulația mărfurilor, G7 s-a transformat în G8, Rusia a aderat la OMC, a fost creat consiliul Rusia – NATO. Dar toate acestea trebuie să fie bazate pe o minimă stimă reciprocă. Extinderea NATO nu a fost un atac jignitor din partea noastră. Aderarea la NATO și-au decis-o singure statele democratice independente. Anume popoarele Poloniei, Lituaniei și Estoniei au dorit să adere la această alianță. Iar noi nu am putut să le respingem doar din motivul că ele se află în regiunea pe care Rusia o consideră sub sfera sa de influență”, a spus Stoltenberg.

„Numai dacă vom fi uniți și puternici, vom putea să lucrăm cu Rusia și să dezvoltăm relații constructive de lucru. Noi trebuie să rămânem puternici și, în același timp, deschiși pentru dialogul cu Rusia”, a adăugat secretarul general al alianței.

Fluxul de știri
0