Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Certificat special pentru aspiranţii la funcţia de director de şcoală

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul Instrucțiunii privind testarea candidaților la funcția de directora fost propus pentru discuții publice.

CHIŞINĂU, 29 iunie – Sputnik. Ministerul Educației a propus spre consultare publică proiectul Instrucțiunii cu privire la testarea candidaților în vederea obținerii certificatului de îndeplinire a standardului minim de competenţe profesionale şi manageriale în sistemul educațional. 

Obligativitatea deținerii unui certificat care să ateste un nivel minim de competenţe profesionale şi manageriale de către toate persoanele care aspiră la funcția de director este prevăzută în Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general. 

Ministerul Educaţiei atenţionează că „numai candidații care vor deține certificatul respectiv vor putea participa la concursurile pentru funcțiile de directori care vor fi organizate de autoritățile publice locale”. 

Potrivit ministrului în exercițiu al educației, Maia Sandu, „scopul acestui exercițiu este de a asigura admiterea în funcțiile manageriale doar a persoanelor care au cunoștințele necesare  pentru  administrarea unei instituții de învățământ”. 

”Ne propunem să creștem performanța în domeniul managementului instituțiilor de învățământ. În egală măsură, credem că testarea le va ușura sarcina autorităților publice locale, deoarece la concursurile organizate de acestea vor avea acces doar candidații care au capacități minime pentru a conduce o instituție de învățământ”, a declarat Sandu. 

Conform proiectului Instrucțiunii, pentru a obține certificatul, candidații vor trebui să rezolve la calculator un test constituit din 30 de întrebări din domenii conexe sistemului educațional.  

Pentru a trece testarea și, respectiv, a intra în posesia certificatului, aspiranții la funcţiile manageriale vor trebui să obțină cel puțin 35 de puncte din totalul celor 50. Candidații situați sub această limită vor avea posibilitatea să se înscrie repetat la susținerea testului după o perioadă de 3 luni. 

Propunerile asupra textului documentului urmează a fi prezentate până la data de 10 iulie. Primele testări urmează să fie organizate în a doua parte a lunii august 2015. 

 

Fluxul de știri
0