Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dosarul chihlimbar: cinci persoane reţinute

© Sputnik / К. Каспиев / Accesați arhiva multimediaянтарь
янтарь - Sputnik Moldova
Abonare
Cinci persoane bănuite de implicarea în cazul exportului ilegal de chihlimbar au fost reţinute de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie.

CHIŞINĂU, 26 iunie – Sputnik. Este vorba despre agenţi economici, persoane fizice şi persoane publice responsabile de regimul vamal şi de frontieră.

Potrivit CNA, „există bănuiala rezonabilă că aceştia fac parte dintr-o presupusă grupare transfrontalieră care desfăşoară activităţi de comerţ ilegal cu pietre semipreţioase”. În privinţa unora a fost deja înaintată învinuirea, toţi fiind reţinuţi pentru 72 de ore şi plasaţi în izolatorul de urmărire penală al CNA.

Instituţiile statului investighează o schemă de export ilegal de chihlimbar, cu implicarea mai multor factori de decizie şi funcţionari de rang înalt.

CNA şi Procuratura Anticorupţie au curmat, acum câteva zile, o tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pe cale aeriană, a unui lot de circa 1000 kg de pietre semipreţioase. Marfa a fost însoţită de acte care conţineau date false privind natura mărfii şi asigurarea regimului de verificare vamală. Captura urma să ajungă în Hong Kong, China.

Administratorul unei întreprinderi de transport internaţional de mărfuri a fost reţinut atunci pe Aeroportul internaţional Chişinău. El se află în arest pentru 24 de zile.

Potrivit datelor anchetei, schema ar activa de câteva luni. Până în prezent, aproximativ 7 000 de kilograme de pietre ar fi tranzitat ilegal Republica Moldova.

Conform unor estimări preliminare, valoare unui kilogram de chihlimbar pe piaţă poate varia între 1 500 şi 4 000 de dolari la consumatorul final.   

Procurori şi ofiţerii de urmărire penală urmează să stabilească valoare prejudiciului, precum şi să identifice toţi factorii de decizie din cadrul mai multor instituţii publice implicate.


Fluxul de știri
0