Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia în oglinda mass-media: NATO bruto și NATO netto

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaГазетный киоск в аэропорту "Внуково"
Газетный киоск в аэропорту Внуково - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit analizei materialelor publicate în presa internațională dedicate tematicii ruse, perioada 15 – 21 iunie.

Igor Nikolaiciuk, expert la Institutul de cercetări strategice, pentru AIȘ „Rossia segodnea”

Aș dori să atrag mediametria politică în clarificarea unor chestiuni de politică externă extrem de încurcate ce se referă la Rusia. De exemplu, tema extinderii NATO.

Un timp oarecare alianța a fost întro fază destul de liniștită. Însă în ultimii doi ani, pe fundalul declanșării războiului informațional, NATO și-a intensificat brusc activitatea. Elitelor unui șir de state suverane (Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Estonia) li s-a propus să supravegheze așa-numitele baze (depozite) de tehnică militară amplasate pe teritoriile lor cu dreptul de exteritorialitate. Concepție formidabilă: voi păziți ferăraia, iar în caz de ceva, noi vom veni să luptăm.

Această schemă este cunoscută ca metodă de asigurare a prezenței militare a SUA peste hotare. Americanii au planificat minuțios operațiunea: în anii financiari 2014 – 2015 au alocat bani „pentru dezvoltarea infrastructurii” NATO în țările menționate. Deja acolo sunt construite hangarele și stațiile de alimentare cu petrol. Iar tehnica trebuie adusă în sunete de fanfară, motivul fiind pericolul din partea Rusiei.

Haosul din mass-media la începutul a fost fără precedent. NATO va salva Europa de Rusia putinistă care are de gând să restabilească imperiul și Pactul de la Varșovia pe deasupra.

Toate acestea sunt ilustrate prin cifre, prin indicele agresivității la subiectul „Relațiile reciproce dintre Rusia și NATO” pe perioade: în 2012 – 0,42; 2013 – 0,28; 2014 – 2,91; 2015 (ianuarie – mai) – 3,62.

Activitatea mass-media internaționale în oglindirea tematicii ruse a sporit cu aproape 10% în perioada 15 – 21 iunie față de perioada anterioară de analiză (1 – 7 iunie 2015). Este un salt considerabil. Și se datorează, în primul rând, reflectării pe larg și cu calmitate a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg. Indicele agresivității al acestor materiale a fost doar 0,38.

Sursa: RIA Novosti

Fluxul de știri
0