Armenia „electrizată”

© Sputnik / Hrant Khachatryan/PAN Photo Акция протеста в Ереване
Акция протеста в Ереване - Sputnik Moldova
Abonare
Gagik Baghdasaryan relatează de la fața locului despre situația din ultimele zile din Erevan, despre lozincile și scopurile manifestanților, precum și despre perspectivele soluționării conflictului.

Gagik Baghdasaryan, comentator politic la „Novosti-Armenia”, în exclusivitate pentru RIA Novosti

Deja a șasea zi centrul Erevanului clocotește. Grupul de inițiativă „Nu jafului!” desfășoară acțiunea de protest împotriva majorării tarifelor la energia electrică. Conform hotărârii Comisiei de reglementare a serviciilor sociale din 17 iunie în baza cererii companiei „Rețelele electrice ale Armeniei”, începând cu 1 august prețul la energia electrică se va mări cu aproximativ 1,5 cenți sau cu 16,7%, constituind circa 10 cenți pentru un kilowatt/oră. Compania respectivă solicitase inițial majorarea tarifului cu 40,8%, prevenind că, în caz contrar, ea nu va fi în stare să garanteze îndeplinirea cerințelor privind calitatea și securitatea energiei electrice livrate. Totodată, compania mai cerea și investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor prestate.

Situația devine și mai delicată datorită faptului că „Rețelele electrice ale Armeniei” este 100% compania-fiică a „ИНТЕР РАО ЕЭС” din Rusia, circumstanță care tentează unele persoane să arunce pe masa de joc cartea antirusească. Drept că retorica rusofobă a răsunat în ultimele zile doar din partea unor politicieni ce țin de domeniul trecutului. Continuă și încercările timide, deocamdată fără succes, de a utiliza mișcarea civică în scopul obținerii dividendelor politice.

Protestul are o orientare pur socială și a fost pornit prin intermediul rețelelor de socializare luând rapid amploare. Primul marș a avut loc pe 27 mai, până la adoptarea deciziei de majorare a tarifelor, iar deja la 19 iunie câteva mii de persoane s-au adunat în Piața Libertății care este arena principală a tuturor acțiunilor social-politice din ultimii 25 de ani. Manifestanții, majoritatea covârșitoare tineri, au decis să protesteze pașnic stând pe loc timp de trei zile, iar în caz că nu le vor fi satisfăcute revendicările, să meargă pe 22 iunie la reședința șefului statului situată nu departe de Piața Libertății.

Astfel că luni, mulțimea, după cum promisese, a luat-o spre reședința președintelui țării. Dar au fost opriți de un cordon de polițiști. Atunci ei au declarat greva pe șezute. Și au anunțat că unica lor revendicare este anularea imediată a deciziei de majorare a tarifelor. Demonstranții au stat în liniște circa 10 ore.

Pe 23 iunie, în zorii zilei, poliția a început să împrăștie mulțimea. Nu i-au trebuit decât câteva minute. În acest timp în Piață erau în jur de o mie jumătate de oameni.

Unii au fost arestați, au avut de suferit și jurnaliștii. Acțiunile poliției au fost calificate ca fiind prea violente și neadecvate situației.

Risipirea forțată a demonstranților a provocat un nou val de proteste. Marți seara în Piață au ieșit cu mult mai multe persoane care s-au îndreptat iarăși spre reședința președintelui. De data aceasta totul a decurs în liniște. Oamenii i-au cerut președintelui să declare direct în public anularea deciziei de majorare a tarifelor.

De data aceasta poliția a stat cuminte. Probabil că autoritățile au decis să soluționeze situația fără aplicarea forței.

Au apărut zvonuri precum că șeful statului este gata să renunțe la noile tarife.

Sursa: RIA Novosti

 

Fluxul de știri
0