Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, un stat parțial liber

© SputnikКарта Европы
Карта Европы - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova a intrat în categoria statelor "parțial" libere, în raportul anual despre libertatea în lume realizat de Organizația americane „Freedom House”

Republica Moldova a intrat în categoria statelor "parțial" libere, în raportul anual despre libertatea în lume realizat de Organizația americane „Freedom House”. Experții au făcut o cercetare în domeniul dezvoltării democrației. Potrivit rezultatelor studiului, Moldova a ocupat ultimul loc în clasamentul țărilor cu economie în tranziție. Solicitat de Sputnik Moldova, fostul procuror, în prezent avocat, Pavel Midrigan a menționat că acest rezultat nu este deloc surprinzător.

Potrivit studiului realizat de Freedom House Moldova se confruntă cu problema corupției, lipsei de libertate a presei și a justiției, Pavel Midrigan consideră că acestea rămân a fi probleme acute pentru țara noastră deoarece autoritățile continuă să pună în capul mesei interesele personale.

Menționăm că țara noastră se află în clasament chiar la limită cu regimurile semi-autoritare. Republica Moldova s-a clasat pe locul 19 din cele 29 de state incluse în raport, fiind calificată cu indicele 4,86, pe o scară de la 1 la 7, în care 1 reprezintă cel mai mare progres democratic, iar 7 cel mai scăzut. Pavel Midrigan susține că în Moldova predomină haosul și instabilitatea.

Potrivit studiului realizat de Freedom House, situația din Euroasia, din care face parte și Moldova s-a înrăutățit în ultimii 20 de ani. În prezent în Euroasia sunt 13 state democratice, 6 în tranziție, iar numărul celor cu regim autoritar s-a dublat cifrându-se la 10 state.

Moldova, un stat parțial liber

Autor: Cristina Dănuță

În emisie: 24.06.2015

 

Fluxul de știri
0