CHIŞINĂU, 24 iunie – Sputnik. Constatarea îi aparține viceministrului Mediului Lazăr Chirică, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, “rezervele de apă potabilă din Moldova sunt de până la 500 metri cubi pe cap de locuitor pe an”.
„Dacă facem o comparație cu țările ex-sovietice, atunci noi suntem pe ultimul loc la capitolul resurse disponibile de apă și la consumul de apă pe cap de locuitor pe an”, a precizat Chirică.
Apa potabilă din țara noastră conține o cantitate sporită de elemente chimice, care sunt dăunătoare sănătății.
Potrivit viceministrului Mediului, “cel mai afectate sunt apele din râurile mici”.
“Calitatea apei în râurile mari: Nistru, Prut și Dunăre este caracterizată de o poluare moderată, care se datorează în special elementelor biogene”, mai spune Chirică.
Viceministrul susține că, “ anual în bazinele acvatice din Republica Moldova are loc micșorarea volumului de apă cu 1,27 procente”.
“Colmatarea lacului Ghidighici depășește 40 la sută. În rezultatul acestui proces s-a intensificat gradul de eutrofizare, iar ca urmare aerul este foarte poluat și peștele din lac iese la suprafață”, a declarat Chirică.
Cele mai poluate râuri din ţară sunt: Bâc, Ichel, Răut, Botna, Ciuhur, Delia, Nârnova, Sărata, Cogâlnic, Tigheci, Lunga și Ialpug.