Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În ce condiţii încetează mandatul de deputat? Iată interpretarea CC

© Sputnik / Sputnik MoldovaAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a clarificat regulile de încetare a mandatului de deputat.

CHIŞINĂU, 24 iun – Sputnik. Curtea Constituţională a explicat unele aspectele ce ţin de momentul în care încetează calitatea de deputat, circumstanţele în care intervin situaţiile de incompatibilitate a mandatului de deputat cu alte funcţii, precum şi modalităţile de înlăturare a situaţiilor de incompatibilitate.

Curtea a fost sesizată în acest sens de un grup de deputaţi din partea PSRM. Potrivit Preşedintelui Curţii, Alexandru Tănase, mandatul de deputat încetează în momentul depunerii cererii de renunţare la această calitate. De asemenea, Curtea a stabilit că în cazul în care apar situaţii de incompatibilitate între mandatul de deputat şi o altă funcţie, se va considera că deţinătorul mandatului de deputat şi-a pierdut acest statut în cazul în care timp de o lună nu a optat în mod expres pentru una dintre funcţiile incompatibile.

Curtea a făcut referire și la cazurile de cumulare de către membrii în exerciţiu ai Guvernului demisionar a funcţiei de deputat. Potrivit Curţii Constituţionale, „aceştia pot cumula funcţiile până la data depunerii jurământului de către membrii noului Guvern”.

Prin hotărârea sa de miercuri Curtea a mai decis să declare neconstituţional alineatul (1) din articolul 5 al Legii cu privire la statutul deputatului în Parlament. Această normă prevede: „deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.3 va demisiona, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat. La fel se va proceda şi în cazul apariţiei situaţiei de incompatibilitate în condiţiile art.4”.

 

Fluxul de știri
0