Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Opinie: concediul paternal trebuie plătit din bugetul de stat

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaОбряд крещения младенца в храме Святителя Николая Чудотворца во Владивостоке
Обряд крещения младенца в храме Святителя Николая Чудотворца во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
Indemnizația pentru concediul paternal trebuie să fie plătită din contul Fondului Asigurărilor Sociale.

CHIŞINĂU, 24 iunie – Sputnik.  Această inițiativă a fost propusă în cadrul conferinței „Importanța concediului paternal pentru Republica Moldova” la care au participat reprezentanți ai societății civile. 

“Concediul paternal trebuie să fie plătit din bugetul de stat din simplu motiv că părinții sunt plătitori de impozite și atunci statul are o responsabilitate față de ei, și anume de a se implica în creșterea și îngrijirea copilului”, a declarat în cadrul conferinței, reprezentantul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) Victoria Apostol.

Reprezentantul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) Cristian Ciobanu susține că, “dacă se decide ca cele 3 zile de concediu paternal să fie achitate integral de către angajator, acesta ar putea refuza”.

De asemenea, Apostol spune că “ambii părinți trebuie să aibă posibilitatea să se întoarcă în câmpul muncii atunci când doresc, iar pentru aceasta statul trebuie să le ofere condiții, în primul rând prin deschiderea creșelor”.

„Creșele lipsesc astăzi în Republica Moldova, iar acest lucru îngreunează viața părinților. Pentru că părinții nu au în grija cui să-și lase copilul pentru a ieși la muncă”, a precizat Apostol.

Totodată, societatea civilă insistă ca, concediul paternal să fie majorat până la 14 zile. Datele statistice arată că până acum de concediul de creștere şi îngrijire a copilului au beneficiat în proporție de 98 la sută doar mamele.


Fluxul de știri
0