Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC se va expune asupra incompatibilităţii deputaţilor şi miniştrilor

© Sputnik / Niku GoncearCurtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ
Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională (CC) va explica miercuri care sunt interdicțiile constituționale pentru funcția de deputat și cea de membru al Guvernului.

CHIŞINĂU, 23 iunie – Sputnik. Cu această cerere au venit în fața Curții un grup de deputați socialiști. În perioada în care au depus această sesizare, începutul anului 2015, autorii afirmă că în Parlament erau 11 deputați care continuau să fie atât membri ai Parlamentului, cât și ai Guvernului.  La fel, potrivit autorilor, în 2009 o astfel de situație a avut loc în baza unei Hotărâri de Parlament și a unei legi, care au fost ulterior contestate la CC. 

Această situație este interzisă de Constituție, spun autorii, așa cum este încălcată separarea puterilor în stat.

Astfel, în cazul membrilor Parlamentului, Constituția spune că deputații nu pot avea alte funcții remunerate, în afară de cele didactice și științifice. Iar în cazul unor altor funcții, legea prevede ca deputatul să își dea demisia din acea funcție timp de 30 zile după ce devine deputat.

 


Fluxul de știri
0