Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

IGP: posesorilor de arme le revine o mare responsabilitate

© Sputnik / Rodion Procapistol
pistol - Sputnik Moldova
Abonare
Posesia armelor de foc este pe de o parte o necesitate, iar pe de altă parte comportă riscuri despre care trebuie să fie conştieţi cei care le deţin, subliniază IGP.

CHIŞINĂU, 23 iun – Sputnik. Inspectoratul General al Poliţiei a emis un comunicat prin care le aminteşte posesorilor de arme despre necesitatea, dar şi despre pericolele pe care acestea le prezintă.

„Armele şi muniţiile cu destinaţie civilă reprezintă elementele necesare societăţii pentru practicarea sportului sau vânatului, autoapărare, apărare şi pază a bunurilor şi valorilor, cît şi pentru curmarea sau descurajarea intenţiilor criminale”, a menţionat IGP.

Totodată, instituţia a subliniat că „posesorii de arme trebuie să fie încrezuţi că acţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi concomitent să recurgă la garanţii de securitate, astfel, încât în urma folosirii sau aplicării armei să nu aibă de suferit persoane care nu prezintă pericol real”.

O problemă la care IGP a ţinut să atragă atenţia o constituie armele de foc aflate în posesie ilegală. Acestea „reprezintă pericol major pentru societate”, subliniază IGP.

Potrivit datelor statistice oficiale, majoritatea incidentelor şi infracţiunilor săvârşite cu folosirea sau aplicarea armelor de foc sunt comise cu arme păstrate ilegal”.

IGP a făcut unele recomandări pentru posesorii de arme:

să nu poarte arme atunci când sunt în stare de ebrietate;

să nu folosească armele contrar destinaţiei lor speciale;

să fie mai îngăduitori şi să se abţină de la folosirea armelor atunci când nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat;

să nu poarte armele la întruniri sau alte măsuri în masă pentru a nu pune în pericol viaţa sau sănătatea sa şi şi a celor din jur;

să nu fie admis accesul la arme a membrilor familiei, rudelor sau a persoanelor străine;

să nu lase armele în genţi, autoturisme sau în alte locuri fără supraveghere.

„Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma, riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi retragerea şi anularea permisului de portarmă”, avertizează IGP.

 

Fluxul de știri
0