Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pentagonul: Occidentul a obţinut multe succese datorită Rusiei

© Sputnik / Эдуард Песов / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров и госсекретарь США Джон Керри.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров и госсекретарь США Джон Керри. - Sputnik Moldova
Abonare
"Pentagonul" (ministerul Apărării al SUA) recunoaşte importanţa cooperării cu Rusia în vederea soluţionării problemelor internaţionale. Reprezentanţii acestuia subliniază că doar împreună cu Rusia a fost posibilă până la această oră să fie soluţionate cele mai importante crize internaţionale.

CHIŞINĂU, 23 iun – Sputnik. Ministrul apărării al SUA, Ashton Carter, a recunoscut că începând cu perioada Războiului Rece,  SUA şi ţările NATO au reuşit să obţină succese în rezolvarea problemelor internaţionale doar împreună cu Rusia, notează RIA Novosti.

„Noi am atins progrese considerabile începând cu perioada războiului rece doar împreună cu Rusia. Repet: nu în pofida, nu împotriva, nu fără Rusia, ci împreună cu ea”, — a declarat recent şeful Pentagonului în alocuţiunea sa de la Berlin, la evenimentul organizat de uniunea publică Atlantik-Bruecke (Podul Atlantic).

Ashton Carter a menţionat că Occidentul este gata să conlucreze cu Rusia, „când ea va dori” şi va fi gata să-şi aplice influenţa în multe sfere, unde interesele sale „coincid cu interesele comunităţii internaţionale”.

„Aceasta presupune negocierile cu Iranul în formatul „5+1”, stoparea răspândirii armei nucleare în general, lupta cu terorismul, în special cu grupările de tipul „Statul Islamic” (SI)”, — a menţionat şeful Pentagonului.

Ministrul american al apărării a declarat că NATO nu doreşte nici război rece, nici război „fierbinte” cu Moscova şi „nu ţinteşte să transforme Rusia într-un duşman al său”. Totodată, Ashton Carter consideră că Rusia încearcă „să-şi restabilească sfera de influenţă din timpul URSS”. Potrivit ministrului american, NATO intenţionează să-şi apere membrii şi aliaţii săi şi se va opune unor asemenea încercări.

La mijlocul săptămânii, la Bruxelles se vor aduna miniştrii apărării ţărilor alianţei, care vor analiza un oarecare document secret, pregătit de comandamentul NATO. Alianţa militară occidentală intenţionează să analizeze atent posibilităţile reale ale potenţialului nuclear al Moscovei.

Motiv pentru aceasta a servit declaraţia preşedintelui FR, Vladimir Putin, despre faptul că Rusia intenţionează să-şi suplinească, în timpul apropiat, arsenalul său cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, capabile să depăşească chiar şi cele mai contemporane sisteme de apărare antirachetă.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au încordat extrem după începutul crizei din Ucraina din anul trecut. Reprezentanţii Ucrainei şi ai ţărilor occidentale învinuiau şi anterior Rusia, nu o singură dată, de ingerinţă în conflictul  din Donbass, inclusiv de amplasarea militarilor la frontieră. Cu toace acestea, dovezi ale acestui fapt nu au fost prezentate până la moment. MAE al FR a numit aceste afirmaţii „insinuări publice nedovedite”, reprezentanţii Ministerului Apărării al FR dezminţeau, de asemenea, regulat aceste declaraţii. Inspecţiile internaţionale nu au fixat nici un fel de încălcări din partea FR la frontiera cu Ucraina, inclusiv a activităţii militare nedeclarate.

Moscova declara, nu o singură dată, că nu este parte a conflictului ucrainean intern şi nu are vreo legătură cu evenimentele din Donbass, dar este cointeresată ca Ucraina să depăşească criza politică şi economică.

 

Fluxul de știri
0