Memoriile secrete ale lui Margaret Thatcher au devenit un bun public

© Sputnik / Sergei Guneev / Accesați arhiva multimediaВстреча Михаила Горбачева с Маргарет Тэтчер
Встреча Михаила Горбачева с Маргарет Тэтчер - Sputnik Moldova
Abonare
În anii pe când s-a aflat la postul de prim-ministru Margaret Thatcher era supranumită „doamna de fier”. În cei 11 ani de conducere a Cabinetului de Miniștri ea a înfăptuit un șir de reforme economice dure.

CHIȘINĂU, 19 iunie – Sputnik. În Marea Britanie au fost publicate câteva manuscrise secrete ce conțin memoriile ex-prim-ministrului  acestei țări, inclusiv însemnări despre prietenia sa cu fostul lider al URSS Mihail Gorbaciov în 1985, transmite Sputnik-Moldova cu referire la RIA Novosti.

„Indiferent de politică (actuală – n. red.), trebuie să recunoaștem că Thatcher este o personalitate istorică importantă. Însemnările ei vor sta alături de cele ale lui Winston Spencer Churchill și vor deveni accesibile pentru cercetătorii care vor studia secolul XX”, a spus Peter Bazalgette, șef al Consiliului de Artă al Angliei, citat de „Daily Mail” care a editat memoriile.

În memorii au fost editate pentru prima dată amintirile lui Thatcher despre războiul din 1982 de pe insulele Falkland pe care ea le-a scris un an mai târziu. Atunci când argentinienii au debarcat pe insule, Marea Britanie și-a trimis încolo detașamentele speciale înarmate care au acționat atât de rapid și eficient, încât lumea a rămas uluită, iar „noi eram mândri și ne simțeam britanici adevărați”, scrie „doamna de fier”.

Însemnările mai conțin date despre vizita sa la Moscova în timpul funeraliilor secretarului general al PCUS Constantin Cernenko în martie 1985, impresiile despre summitul de la Fontainebleau din Iunie 1984.

Thatcher a scris două volume de memorii intitulate „Anii de la Downing Street” (1993), „Calea spre putere” (1995) și cartea „Arta conducerii statului: strategii pentru lumea care se schimbă” (2002).

Fluxul de știri
0