CHIŞINĂU, 19 iun – Sputnik. Centrul Ştiinţific de Stat „Krâlovsk” a elaborat un proiect al navei universale „Lavina”, un port-elicopter pentru trupele cu destinaţie specială. Greutatea navei este de 24 de mii de tone. Aceasta ar putea să înlocuiască nava de tip „Mistral”, a anunţat vineri, pentru RIA Novosti, un reprezentant de rang înalt al Complexului Militar-Industrial (CMI), în cadrul expoziţiei „Armata-2015”.
Între timp, Rusia şi Franţa încă mai poartă tratative privind transmiterea primei nave de tip „Mistral”. Specialiştii nu exclud posibilitatea ca părţile să ajungă la un numitor comun. Totodată, Biroul de Proiectare-Construcţie Nevsk a elaborat un proiect al navei de desant „Priboi” cu greutatea de 14 mii de tone, care de asemenea ar putea fi o alternativă navei franceze „Mistral”.
„În centrul Ştiinţific „Krâlovsk” a fost elaborat un proiect de alternativă navei „Mistral” şi anume cel al port-elicopterelor „Lavina”, cu greutatea de 24 de mii de tone, şi mai mare decât nava franceză (21 mii de tone – n. red.)”, — a spus interlocutorul agenţiei.
Viitoarea navă va fi semi-trimaran conform tipului său arhitectural de construcţie, cu o distanţă de navigaţie de 5 mii de mile, la o viteză de 18 noduri maritime, cea maximală fiind de 22 de noduri, un echipaj de 320 de oameni, capacitate desanţilor de 500 de persoane sau 50 de maşini blindate.
„Proiectul presupune staţionarea a 16 elicoptere: cu ţinte multiple Ka-27, militare de transport Ka-29 şi de lovitură Ka-52K”, — a spus reprezentantul CMI. Se prevede, de asemenea, staţionarea a şase bărci de desant de proiectul „Serna” sau a şase bărci desant-atac de proiectul 03160 „Raptor”. Nava va fi dotată, conform proiectului, cu instalaţii de artilerie AK-176M şi AK-630M-2 „Duet”, sisteme de rachete marine „Panţiri-ME”.
Contractul de livrare celor două nave prot-elicoptere de tipul „Mistral” a fost încheiat între compania franceză DCNS/STX şi Rosoboronexport în anul 2011. Franţa trebuia să transmită prima navă „Vladivostok” în luna noiembrie a anului trecut, însă acest lucru aşa şi nu s-a întâmplat. Premierul francez, Manuel Valls, a declarat în luna decembrie că, consideră „prematură” discuţia privind posibilul eşec al tranzacţiei. Rusia aşteaptă de la Franţa fie livrarea navelor, fie întoarcerea banilor.
Comandantul suprem al Flotei Militare Marine a FR, Victor Cirkov, a declarat anterior că, până în anul 2050, va fi reînnoită în totalitate toată componenţa navelor de desant ale flotei ruse.