Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: neangajaţii vor plăti prime de asigurare medicală obligatorie

© Sputnik / Sputnik MoldovaAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis vineri că obligarea persoanelor neangajate în câmpul muncii să plătească prime de asigurare medicală obligatorie nu contravine Constituţiei.

CHIŞINĂU, 19 iun – Sputnik. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat constituţional actualul sistem de asigurări obligatorii în medicină şi a respins sesizarea unui grup de deputaţi socialişti care au cerut controlul constituţionalităţii punctului 3 din Anexa nr. 2 la Legea nr.1593 –XV din 26 decembrie 2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Autoritatea de jurisdicţie constituţională a fost sesizată de deputaţii Alla Dolinţă, Igor Dodon, Vasile Bolea şi Grigore Novac. Deputaţii au susţinut că prevederile contestate contravin articolelor 46 (referitor la proprietatea privată) şi 58 (referitor la principiul aşezării juste a sarcinilor financiare) din Constituţie.

În opinia autorilor sesizării, punctului 3 din Anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, încalcă dreptul la proprietate privată şi asigură acoperirea deficitului bugetar prin sărăcirea populaţiei.

Norma contestată de deputaţii socialişti prevede că sunt plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi persoanele fizice neangajate, cu domiciliul în republica Moldova, care nu fac parte din alte categorii enumerate în legea cu pricina şi nici nu sunt asigurate de Guvern conform art.4 alin (4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală.

În cadrul dezbaterilor ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, a subliniat că dacă norma contestată va fi declarată neconstituţională şi nu va mai putea fi aplicată, sistemul de asigurare în medicină va avea de suferit enorm. Potrivit demnitarului, asta ar provoca un deficit egal cu o jumătate de buget pentru medicamentele gratuite garantate de stat, sau cu bugetul anual pentru susţinerea sistemului de sănătate în două raioane ale ţării.

Curtea Constituţională a lăsat în vigoare prevederea contestată şi a respins sesizarea grupului de deputaţi care au cerut controlul constituţionalităţii punctului 3 din Anexa nr. 2 la Legea nr.1593 –XV din 26 decembrie 2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

 

Fluxul de știri
0