Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciocan despre "vizele de reşedinţă electorale": culegem ce am semănat

© Sputnik / Captură privesc.euIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Abonare
Faptul că la votare s-au prezentat zeci de persoane cu vize de reşedinţă în aceeaşi locuinţă a fost posibil datorită prevederilor legislaţiei în vigoare, care permite acest lucru, iar CEC a pus în plicarea normele legale, susţine preşedintele CEC, Iurie Ciocan.

CHIŞINĂU, 18 iun – Sputnik. Joi în faţa deputaţilor s-a prezentat preşedintele CEC, Iurie Ciocan. Acesta a fost invitat să se pronunţe în legătură cu multiplele cazuri de perfectare a vizelor de reşedinţă pentru zeci de oameni în aceleaşi locuinţe.

Iurie Ciocan le-a arătat deputaţilor mai multe ediţii ale Codului electoral. „Este rodul muncii domniilor voastre de ani de zile, stimaţi deputaţi”, a menţionat preşedintele CEC, menţionând că autoritatea electorală centrală a ţării doar asigură executarea legislaţiei în perioada alegerilor. Ciocan a subliniat că la situaţia actuală, legată de aşa-zisele „vize de reşedinţă electorale”, s-a ajuns în 2005. Totul a pornit de la propunerile unor deputaţi şi activişti sociali, care au făcut presiuni în vederea asigurării posibilităţii de a participa la votare în baza vizelor de reşedinţă şi nu în baza domiciliului permanent.

Referindu-se la listele de alegători, preşedintele CEC a menţionat că acestea sunt oferite de Î.S. „REGISTRU” şi nimeni nu face modificări în documentele respective.

Potrivit lui Iurie Ciocan, soluţia ar fi revenirea la reglementările de până la 22 iulie 2005, când toţi puteau să voteze în localitatea şi în circumscripţia unde îşi au domiciliul, nu în baza vizei de reşedinţă. „Azi culegem roadele a ceea ce am semănat în 2005”, a declarat Iurie Ciocan.

 

Fluxul de știri
0