Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Moldova e în pragul incapacității de plată

© Sputnik / Rodion ProcaMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Fondul Monetar Internațional a revăzut prognoza creșterii economiei Moldovei.

 

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Unii experți economici din Moldova afirmă că dacă situația din economie nu se va schimba radical, atunci în acest an în republică se așteaptă incapacitatea de plată. Expertul economic Ion Tornea a declarat într-un interviu pentru Sputnik- Moldova că aceste prognoze sunt reale.

El a remarcat că reducerea cheltuielilor se va face cât este posibil, dar asta nu se poate face fără sfârșit.

”Dacă nu se va schimba nimic, am în vedre finanțarea externă, cred că ne vom ciocni de probleme foarte mari, în particular cu incapacitatea de plată”, a remarcat Tornea.

FMI a revăzut prognoza de dezvoltare economică pentru Moldova. Potrivit experților, PIB-ul  va scădea cu 1% în 2015. FMI prognozează creșterea datoriei externe a Moldovei până la 100,4% din PIB-ul țării. În 2016, datoria externă a Moldovei va fi de 98,% din PIB, pe când în 2014 aceasta constituia 78,2%.

Mulți experți remarcă o creștere economică în Moldova de 0,6%, iar cei mai pesimiști prevăd o reducere a PIB-ului cu 2%.

Creșterea economică în acest an se va reduce, potrivit specialiştilor, aflându-se sub presiunea factorilor interni, dar și externi. Printre aceștia – reducerea remitențelor, reducerea exportului, devalorizarea valutei naționale, sectorul bancar care are probleme, situația tensionată din regiune, dar și corupția din cele mai multe domenii.

 

 

 

Fluxul de știri
0