Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experţii IPRE: Sectorul energetic se află într-o criză acută

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Preţuri mari la produsele petroliere, fraude de sute de milioane de lei şi cheltuieli nejustificate incluse în tarifele la energie electrică şi gaze naturale.

CHIŞINĂU, 17 iunie – Sputnik.  Acestea sunt rezultatele activităţii defectuoase a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) se spune într-o notă analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Experții institutului constată că  sectorul energetic se află într-o criză acută pentru că ANRE s-a dovedit a fi o instituţie nefuncţională pe parcursul ultimilor trei ani. „Sectorul de livrare a energiei electrice se află într-o situaţie extrem de dificilă. Supraîndatorarea operatorilor pune în pericol securitatea energetică a statului”, susţine IPRE.

Pe de o parte, din cauza deprecierii monedei naţionale s-au majorat cu peste 50 la sută costurile de import a energiei, fapt ce creează o presiune financiară asupra operatorilor. Pe de altă parte, nu există transparenţă privitor la consumurile şi cheltuielile incluse în tarif, deoarece ANRE nu efectuează auditul operatorilor. Drept urmare, tarifele aprobate sunt nejustificat de mari şi prejudiciază consumatorii, inclusiv instituţiile publice, spun experţii.

„În situaţia creată trebuie întreprinse măsuri urgente. Este necesară asigurarea transparenţei privind consumurile şi cheltuielile incluse în tarif, determinarea prejudiciului cauzat consumatorilor de către operatori, asigurarea fiabilităţii reţelelor electrice”, se arată în concluziile IPRE.

Concluziile IPRE au fost făcute în baza Raportului de activitate a ANRE pentru 2014, care a fost prezentat în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

 

Fluxul de știri
0