Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituţională: în 3 luni să fie format un nou Guvern

© Sputnik / Niku GoncearCurtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ
Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a clarificat o serie de aspecte constituţionale referitoare la situaţia în care demisionează prim-ministrul, precum şi la obligaţiile ce le revin altor instituţii în vederea desemnării unui nou Guvern.

CHIŞINĂU, 17 iun – Sputnik. Curtea Constituţională a explicat consecinţele ce survin odată cu demisia Prim-ministrului. Autoritatea de jurisdicţie constituţională a fost sesizată pe marginea acestui subiect de Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Curtea Constituţională a hotărât că, în sensul articolului 101 alin. (3) din Constituţie, demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia:  în cazul cererii scrise adresate Parlamentului – în momentul depunerii; în cazul anunţului public – în momentul emiterii. De asemenea, demisia Prim-ministrului antrenează de drept demisia Guvernului, fără îndeplinirea nici unei alte condiţii de formă sau procedură, iar Parlamentul ia act de demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern. Decizia Parlamentului, prin care se ia act de demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern, nu influenţează actul demisiei, procesul de formare a noului Guvern, precum şi termenele constituţionale inerente acestui proces.

Curta a mai stabilit că în asemenea situaţii Preşedintele are obligaţia constituţională de a numi un Prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern în cazul imposibilităţii definitive a exercitării funcţiei de către Prim-ministrul demisionar. În semnsul hotărârii Curţii, imposibilitatea definitivă a exercitării funcţiei de Prim-ministru semnifică situaţia generată de orice circumstanţă care împiedică continuarea exercitării funcţiei, alta decât decesul, inclusiv refuzul expres al Prim-ministrului demisionar de a continua exercitarea funcţiei până la formarea noului Guvern.

Curtea a clarificat un alt aspect ce era până la ora actuală interpretat în mod diferit. Astfel, în sensul articolului 85 din Constituţie, termenul-limită de formare a Guvernului este de trei luni, inclusiv în cazul demisiei Prim-ministrului în condiţiile articolului 101 alin. (3) din Constituţie, şi începe să curgă din momentul comunicării demisiei Prim-ministrului, potrivit punctului 1 din prezentul dispozitiv, a menţionat Curtea în hotărârea sa.

De asemenea Curtea Constituţională a reconfirmat faptul că din momentul comunicării demisiei Prim-ministrului, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

 

Fluxul de știri
0