Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Orizont 2020 – sume uriaşe, dar şi condiţii stricte pentru IMM-uri

© Sputnik / Ana CiofuAna Ciofu
Ana Ciofu - Sputnik Moldova
Abonare
Programul Orizont 2020 al Comisiei Europene este accesibil dinacest an şi pentru Republica Moldova. În afară de instituţiile publice şi de cercetare, reprezentanţii mediului de afaceri de asemenea pot să beneficieze de ofertele programului, condiţia fiind ca aceştia să prezinte inovaţii recunoscute ca atare la nivel european.

CHIŞINĂU, 17 iun – Sputnik. Reprezentanţii antreprenoriatului mic şi mijlociu din Republica Moldova pot să beneficieze de granturi de la 50 de mii de euro până la 2,5 milioane de euro, apelând la programul Orizont 2020. Despre această oportunitate a vorbit consultantul programului, Ana Ciofu, la emisiunea Moldova de Mâine de la postul de radio Sputnik Moldova.

Ana Ciofu, gestionara unui punct naţional de contact pentru întreprinderile mici şi mijlocii în cadrul programului Orizont 2020 a subliniat faptul că principala condiţie pentru a beneficia de această oportunitate este ca antreprenorul să prezinte o inovaţie, ce poate fi recunoscută ca atare la nivel european. Inovaţia, a menţionat Ciofu, poate să reprezinte atât un produs sau un serviciu nou, cât şi o îmbunătăţire adusă unui produs sau serviciu, care poate fi recunoscută drept inovaţie în baza criteriilor programului.

Totodată, interlocutoarea a ţinut să precizeze că oamenii de afaceri din ţara noastră trebuie să fie conştienţi de faptul că apelând la program, vor trebui să concureze cu alte idei inovatoare nu la nivelul Republicii Moldova, ci la nivelul Uniunii Europene. Pe de altă parte, dânsa a menţionat că adesea inovaţia poate să constituie ceva foarte simplu, dar valoros. Important este ca antreprenorii să facă primul pas, cel de apelare la punctele naţionale de contact pentru IMM-uri, ca să primească consultaţia şi îndrumările de rigoare. Programul prevede şi posibilitatea ca şi elaborarea unui business-plan sau studiu de fezabilitate să fie finanţat prin intermediul acestuia.

Referindu-se la iniţiativa manifestată de mediul de afaceri din Republica Moldova, Ana Ciofu a spus că până la ora actuală doar cinci companii au aplicat la Programul 2020. „Este important ca mai mulţi oameni de afaceri să aplice, nu doar ă vină după consultaţii la punctele naţionale de contact pentru IMM-uri. Astfel vor spori şansele ca şi proiectele din ţara noastră să fie susţinute prin intermediul programului respectiv”, a punctat Ana Ciofu.

 

Fluxul de știri
0