Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cazarea în căminele instituţiilor de învăţământ va costa mai scum?

© Sputnik / Татьяна Подойницына / Accesați arhiva multimediaСтудентки МГУ им. М. В. Ломоносова
Студентки МГУ им. М. В. Ломоносова - Sputnik Moldova
Abonare
Taxele de cazare în căminele instituţiilor de învăţământ vor fi calculate în baza unei metodologii noi, aprobată marţi de Guvern.

CHIŞINĂU, 17 iun – Sputnik. Guvernul a decis modificarea metodologiei de calcul a taxei de cazare în căminele şcolilor profesionale, colegiilor şi universităţilor.

Noua metodologie de calcul va fi pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2016.

Ministrul în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu, susţine că noua metodologie va reflecta cheltuielile reale aferente cazării, fapt care ar permite crearea unor condiţii mai bune de funcţionare a căminelor studenţeşti.

Chiar dacă nu exclude scumpirea taxelor pentru cazare în căminele instituţiilor de învăţământ, ministrul de resort dă asigurări că „modificarea nu va influenţa semnificativ mărimea taxei pentru cazare”. Demnitarul mai subliniază că noua modalitate de calculare a acestor taxe „va permite îmbunătăţirea condiţiilor de trai… în prezent, în unele cămine, taxa lunară de cazare este de 19-20 de lei. Aceste sume derizorii se reflectă asupra calităţii proaste a condiţiilor de cazare pentru studenţi”, a  menţionat Maia Sandu.

Noua metodologie prevede că „plata pentru chirie se stabileşte pe categorii de locatari la începutul fiecărui an financiar de către senatele universitare/consiliile profesorale, reieşind din cheltuielile aferente cazării, preconizate pentru anul financiar şi reflectate în planul de dezvoltare a căminelor. În calculul cheltuielilor aferente cazării se includ cheltuielile de personal, cele de consum şi cele pentru dezvoltare”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

 

Fluxul de știri
0