Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM: în 2016 vom avea un Registru al Riscurilor de Credit

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Naţională a Moldovei Intenţionează să pună în aplicare un Registru al Riscurilor de Credit. Este vorba despre un instrument informaţional ce va sta doar la dispoziţia BNM şi nu va face concurenţă întreprinderilor private, susţine BNM.

CHIŞINĂU, 16 iun – Sputnik. BNM a anunţat că iniţiază un proiect de implementare a Registrului Riscurilor de Credit. Este vorba despre un sistem informatic modern de colectare, stocare, prelucrare şi analiză sistematică a informaţiei detaliate cu privire la toate creditele acordate de băncile licenţiate din Republica Moldova.

BNM a menţionat că riscul de credit reprezintă riscul de pierdere în cazul în care debitorul băncii nu rambursează un credit la scadenţă şi sau nu achită dobânzile aferente.

„Implementarea Registrului Riscurilor de Credit va permite Băncii Naționale să monitorizeze mai eficient calitatea creditelor din sistemul bancar și să solicite băncilor implementarea în timp util a măsurilor necesare pentru diminuarea pierderilor potențiale din activitatea de creditare. Acest sistem va diminua considerabil timpul necesar pentru colectarea și prelucrarea informației cu privire la portofoliile de credit și va reduce eforturile băncilor de raportare către BNM”, a menţionat serviciul de presă al BNM.

Potrivit instituţiei, informaţia colectată va fi gestionată de BNM. Instituţia a dat asigurări că vor fi aplicate cele mai bune standarde internaţionale de securitate, va fi respectată cu stricteţe legislaţia în vigoare cu privire la păstrarea secretului bancar și protecția datelor cu caracter personal.

Acest sistem, potrivit BNM, va fi implementat până în trimestrul II al lui 2016 de către un consorţiu internaţional.

Instituţia a mai dat asigurări că Registrul Riscurilor de Credit va fi utilizat de BNM doar în scopul activităţii sale de supraveghere a sistemului bancar. Sistemul nu va avea scop comercial şi nu va concura cu serviciile prestate de companiile private în domeniul istoriilor de credit.

 

Fluxul de știri
0