Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: pensionarii nu trebuie privați de dreptul de a munci

© Sputnik / Дмитрий Коробейников / Accesați arhiva multimediaПожилая пара, отдыхающая на бульваре
Пожилая пара, отдыхающая на бульваре - Sputnik Moldova
Abonare
A-i pune pe cetățeni să aleagă între pensie și salariu nu înseamnă altceva decât o încercare disperată de a stopa deficitul bugetar.

 

CHIȘINĂU, 16 iunie – Sputnik. A-i pune pe cetățeni să aleagă între pensie și salariu este o măsură aspră menită să stopeze deficitul bugetar, a declarat pentru  Sputnik-Moldova  expertul în economie Victor Ciobanu.

Ruxanda  Glavan, ministrul muncii, protecției sociale și familiei, a spus într-un interviu că  propune ca persoanele care au atins vârsta de pensionare să facă o alegere: sau muncesc în continuare și primesc salariu, sau se pensionează și primesc pensia.

Victor Ciobanu  spune că aceasta este o încercare de a cârpi găurile din buget. Din punct de vedere economic, majorarea venitului populației contribuie la creșterea economiei. Dacă oamenii au mai mulți bani, ei cheltuiesc mai mult, iar dacă cheltuiesc mai mult, crește volumul producției autohtone ș. a. m. d. Când oamenii au mai puțini bani, ei, respectiv, își reduc cheltuielile. În acest an noi intrăm în recesiune, ne așteaptă o cădere economică. Ce ar avea statul de câștigat dacă o asemenea propunere ar fi acceptată de către autorități?

Expertul susține că, din punctul de vedere al echității sociale, acest lucru nu este chiar corect, deoarece cetățeanul, într-adevăr, și-a meritat pensia.

Dacă propunerea va fi votată, pensionarii vor încerca să găsească diferite modalități de a obține câștiguri suplimentare, cum ar fi angajarea neoficială la serviciu fapt ce va duce la înflorirea sectorului tenebros al economiei, primirea salariilor în plic. Toate acestea duc la scăderea veniturilor în buget.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în RM locuiesc 670 mii de persoane în etate, iar pensia medie este ceva mai mică de o mie de lei.

 

 

 

Fluxul de știri
0