Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii primesc mai puţin decât cheltuie

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
În primul trimestru al acestui an, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1854 lei, iar cheltuielile – 1913 lei.

CHIŞINĂU, 16 iunie – Sputnik. În primul trimestru al acestui an,  veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1854 lei, iar cheltuielile – 1913 lei.

Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit — 40,2% din veniturile totale disponibile.

Prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 21,3 %. Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 14,9%.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 18,6% din total venituri. Contribuţia acestora este cu 1,6 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 26,2% faţă de 12,1% în cazul populaţiei din mediul urban.

Veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 818 mai mari comparativ cu veniturile din mediul rural. 

Cea mai mare parte a cheltuielilor tradiţional este destinată necesarului de consum alimentar – 41,5%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,1%.

În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban în total au constituit 2342,7 lei pe o persoană lunar, respectiv cu 751,7 lei mai mult faţă de mediul rural.


Fluxul de știri
0