Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Înregistrarea prealabilă pentru votare peste hotare - legală

© Sputnik / Evgheni PanasencoAlegeri 2015
Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională (CC) a decis marţi că înregistrarea prealabilă a cetăţenilor care votează în străinătate nu contravine Constituției.

CHIŞINĂU, 16 iunie – Sputnik. CC a respins sesizarea depusă de doi  deputați socialiști.

Magistraţii au declarat că lipsa înregistrării din timp a cetățenilor, în țara în care se află, nu limitează dreptul la vot. Astfel, CC a constatat că înregistrarea prealabilă a cetățenilor aflați în străinătate pentru participare la votare este justificată prin rațiuni de ordin tehnic. Prin urmare, procedura existentă privind înregistrarea prealabilă a cetățenilor la votarea în străinătate se încadrează în limitele Constituției, iar sesizarea a fost respinsă.

Organizarea secţiilor de votare în străinătate se stabileşte de Comisia Electorală Centrală, la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, în baza înregistrării prealabile a cetăţenilor aflaţi în străinătate. Regulamentul privind înregistrarea prealabilă se aprobă de Comisia Electorală Centrală.

 


Fluxul de știri
0