Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC decide: este o limitare a dreptului la vot înregistrarea prealabilă

© Sputnik / Родион ПрокаКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
CC va decide marţi dacă organizarea secțiilor de votare în străinătate, în baza înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova din acea țară, limitează dreptul la vot. Doi deputați susțin că aceasta ar contravine Constituției.

CHIŞINĂU, 16 iunie – Sputnik. Curtea Constituţională a Moldovei va decide marţi dacă organizarea secțiilor de votare în străinătate, în baza înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova din acea țară, limitează dreptul la vot. Doi deputați susțin că aceasta ar contravine Constituției.

Astfel în cazul alegerilor parlamentare şi a referendumului republican, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.

Totodată, în afară de secţiile de votare menționate vor fi organizate, cu acordul autorităţilor ţării respective, secţii de votare şi în alte localităţi. Organizarea acestor secţii de votare se stabileşte de Comisia Electorală Centrală, la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, în baza înregistrării prealabile a cetăţenilor aflaţi în străinătate. 

Regulamentul privind înregistrarea prealabilă se aprobă de Comisia Electorală Centrală. La ultimele alegeri parlamentare din noiembrie 2014, Comisia Electorală Centrală a stabilit 95 de secții de votare în străinătate.

Curtea a fost sesizată de deputații Alla Dolință și Bolea Vasile, care susțin că această situație încalcă articolul din Constituție care prevede că „dreptul de a fi aleși le este garantat cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot, în condițiile legii”.


Fluxul de știri
0