Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: BNM ar trebuie să renunțe la politica monetară dură

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Majorarea ratei de bază a refinanțării influențează negativ asupra creditării.

CHIȘINĂU. 15 iunie – Sputnik. Ministerul Economiei al RM a prognozat pe următorii trei ani un curs de schimb mediu de circa 20 — 22 lei pentru un dolar, ceea ce înseamnă că destabilizarea leului s-a încheiat și de aceea Banca Națională a Moldovei (BNM) ar trebui să renunțe la politica monetară aspră, a declarat pentru Sputnik – Moldova  expertul în economie Victor Ciobanu.

BNM a decis să majoreze normativul rezervelor obligatorii ale mijloacelor acumulate de bănci în lei și în valută neconvertibilă de la 20% la 22% din baza de calcul în perioada 8 iulie – 7 august. Această măsură este adoptată în scopul sterilizării surplusului de lichidități care s-a format în ultimele luni, precum și pentru îmbunătățirea  mecanismului de transmitere a deciziilor cu privire la politica monetar-creditară.

Potrivit lui Ciobanu, în general, la majorarea ratei de bază se recurge pentru a stabiliza căderea valutei naționale.

Însă aceste măsuri exercită o influență negativă, în primul rând, asupra creditării. Pe de o parte, băncile fac rezerve de bani și, astfel, se reduce portofoliul lor de credite pe care le-ar putea acorda. Majorarea ratei de bază face să crească automat valoarea creditului, acesta devenind inaccesibil și pentru micul business. Mai rămân importatorii. Anume ei devin unicii care pot lua credite. Acest lucru este clar. Datele BNM pe primul trimestru arată că creditarea s-a redus. Iar acest lucru influențează nefast asupra economiei ducând la scăderea ritmului de creștere ș. a.

Ciobanu a menționat că creditele se scumpesc, iar problema restituirii și obținerii unor noi împrumuturi devine destul de acută. Până în prezent, subsidiile promise agricultorilor în anul trecut încă nu le-au fost acordate pe deplin.

 

Fluxul de știri
0