Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PIB-ul a însumat în primele trei luni ale anului peste 24 miliarde lei

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
În primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) a însumat 24,423 miliarde lei.

CHIŞINĂU, 15 iunie – Sputnik.  PIB a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 4,8%, în comparaţie cu primul trimestru al anului trecut. 

La creşterea PIB au contribuit, practic, toate ramurile economiei.  Contribuţii pozitive au avut intermedierii financiari şi asigurările, industria extractivă şi industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, tranzacţiile imobiliare.

Cu câte 0,2% au influenţat creşterea PIB agricultura, silvicultura, pescuitul şi construcţiile.  

Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a majorat cu 3,6% în raport cu perioada similară a anului anterior, contribuind la creşterea şi formarea PIB cu 0,6% şi 16,5% respectiv.

O contribuţie pozitivă la creşterea PIB a avut-o şi exportul net, consecinţă a creşterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 1,1%. De remarcat, însă, soldul negativ al balanţei de plăţi.

Ca urmare a scăderii volumului consumului final al administraţiei publice şi instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei acestea au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB —0,3%.

 

Fluxul de știri
0