Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Speranţa de viaţă din RM nu permite majorarea plafonului de pensionare

© Sputnik / Дмитрий Коробейников / Accesați arhiva multimediaПожилая пара, отдыхающая на бульваре
Пожилая пара, отдыхающая на бульваре - Sputnik Moldova
Abonare
Problemele din sistemul de pensionare în Moldova nu pot fi rezolvate doar din contul majorării vârstei de pensionare.

 

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Prin majorarea vârstei de pensionare, în Republica Moldova se va reduce numărul cetăţenilor care trăiesc până la pensie, a declarat pentru Sputnik Moldova Victor Ciobanu, expert economic.

”Desigur, iniţiativa de majorare a vârstei de pensionare nu vine dintr-o viață prea bună. În țările dezvoltate acest lucru este mai acceptabil, pentru că acolo speranța de viață depășește 70 de ani. Dacă e să facem comparație cu Moldova, atunci la noi unii oameni nu vor ajunge să trăiască până la pensie. Da, majorarea vârstei de pensionare este o soluție. Dar totul se reduce la faptul de a micșora plățile și de a-i impune pe oameni să lucreze mai mult”, a remarcat expertul.

Potrivit lui, dacă acest lucru ar conduce la creșterea nivelului de trai și, prin urmare, la creșterea speranței de viață, atunci aceasta ar fi o măsură îndreptățită.

”Dat fiind faptul că lispsesc aceste două elemente, constatăm faptul că această măură impusă este orientată doar spre reducerea cheltuielilor din fondul de pensii. În această situație, autoritățile trebuie să lupte cu economia tenebroasă și să dezvolte economia, să creeze noi locuri de muncă și să atragă investiții. Ar mai trebui să fie asigurat dreptul la proprietate privată, un sistem judiciar normal, un climat investițional benefic, care să contribuie la atragerea capitalului etc. Asta ar conduce la creșterea veniturilor cetățenilor, majorarea transferurilor în fondul social, și, ca rezultat, la creșterea bunăstării economice a oamenilor. Majorarea vârstei de pensionare are, mai degrabă, un caracter de comportament în timpul unui incendiu”, a punctat Ciobanu.

 

Fluxul de știri
0