Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

RM continuă să înregistreze scăderi la exporturi şi importuri

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaКонтейнеры. Архив
Контейнеры. Архив - Sputnik Moldova
Abonare
În primele patru luni ale anului curent exporturile de mărfuri din Moldova s-au micşorat cu 16,7%, iar importurile – cu 21,4%.

CHIŞINĂU, 12 iunie – Sputnik. Biroul Naţional de Statistică relatează că, în ianuarie-aprilie, exporturile de mărfuri au totalizat 639,4 milioane dolari, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul trecut cu 16,7%.

Importurile au totalizat peste 1,3 miliarde dolari, în scădere cu 21,4% în comparaţie cu ianuarie-aprilie anul trecut. 

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 444,3 milioane dolari, cu 7,9% mai puţin. Reexporturile de mărfuri au avut o valoare de 195,1 miloiane dolari, care echivalează cu o cotă de 30,5% în total exporturi. 

Analiza evoluţiei exporturilor pe ţări, relevă reducerea livrărilor către Federaţia Rusă, Ucraina, Italia, Turcia, Bulgaria, Grecia. În acelaşi timp, s-au majorat exporturile către România, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Kazahstan, Indonezia.

Totodată, Moldova a micşorat volumul de importuri din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Italia, Germania, Belarus şi a înregistrat creşteri la importurile din Japonia, Uzbekistan şi Israel.

Persoanele fizice au importat mărfuri şi produse în valoare de 23,2 milioane dolari, cu 44,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. 

Deficitul balanţei comerciale a fost de 666,2 milioane dolari.

 

 

Fluxul de știri
0