Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Admiterea în colegii și școli profesionale

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaExamen, Экзамен
Examen, Экзамен - Sputnik Moldova
Abonare
O treime din locuri în școlile profesionale, rezervate pentru candidații din Chișinău și Bălți

CHIȘINĂU, 11 iunie – Sputnik. În cadrul admiterii din acest an la școlile profesionale, 30% din locuri sunt rezervate pentru candidații din  municipiile Chişinău şi Bălţi, decizia respectivăă fiind aprobată la ședința consiliului Ministerului Educației.

Potrivit regulamentului de admitere în colegii, 30% din numărul total de locuri sunt rezervate pentru candidaţii din municipiile Chişinău şi Bălţi, restul 70% din locuri fiind destinate candidaţilor din celelalte localități ale țării. În același timp, 15% din numărul total de locuri din colegii (la fiecare specialitate), prevăzute în planul de admitere cu finanţare bugetară, vor fi repartizate candidaților din categorii defavorizate. Înscrierea candidaţilor la această categorie se va efectua la solicitarea candidaților,  în urma prezentării actelor confirmative.

La concursul de admitere în colegii se pot înscrie cetăţenii Republicii Moldova, absolvenți de gimnaziu, de liceu, ai școlilor profesionale, ai școlii medii generale.

Candidații au dreptul să participe la concursul de admitere concomitent la trei specialități în cadrul aceleiași instituții de învățământ profesional-tehnic postsecundar, dar pot fi înmatriculați numai la o singură specialitate, dintre cele pentru care au optat.

La programele de instruire pentru învățământul dual din școlile profesionale se pot înscrie absolvenţii gimnaziilor, şcolilor medii generale şi liceelor care au atins vârsta de 18 ani.

Totodată, regulamentul prevede că în școlile profesionale sunt înmatriculaţi în afara concursului: copiii rămași fără ocrotire părintească; copiii cu dizabilitate severă, accentuată și medie; copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale; copiii care au un părinte este cu dizabilitate severă; copiii ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei RM, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl;  copiii proveniți din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinerea părinţilor; candidații care, la cererea de înscriere la concurs, vor anexa recomandarea agentului economic de confirmare a asigurării locului de practică și a angajării în câmpul muncii; absolvenţii şcolilor cu predare în limba română din localităţile de Est ale Republicii Moldova şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei; copiii de etnie romă; tinerii care au urmat serviciul militar în termen. La programele de formare profesională suprasolicitate, pentru categoriile vulnerabile vor fi rezervate 15% din numărul total de locuri cu finanțare bugetară. Candidații din categoriile nominalizate pot participa concomitent la concursul general de admitere.

Actualmente în Republica Moldova activează 45 de colegii și 59 de școli profesionale. 

 

Fluxul de știri
0