Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a aprobat modificări la Codul Muncii

© Sputnik / Evgheni PanasencoПравительство Республики Молдова
Правительство Республики Молдова - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În cadrul şedinţei de miercuri a Cabinetului de Miniştri a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului Muncii al Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 10 iunie – Sputnik. La baza elaborării proiectului au stat propunerile Ministerului Muncii, Protectiei Sociale şi Familiei, Confederaţiei Naţionale a Patronatului şi ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor. 

Proiectul de lege prevede modificarea şi completarea a circa 40 de articole ale Codului Muncii şi are drept scop perfecționarea legislației muncii în vigoare și aducerea acesteia în concordanță cu cerințele moderne ale economiei de piață.

Printre cele mai relevante modificări şi completări care se conţin în proiect sunt desfacerea contractului individual de muncă doar prin acordul scris al părților, simplificarea procedurii de demisie pentru conducătorul unităţii, adjuncţii lui şi contabilul şef, perfecţionarea normei referitoare la absenţa nemotivată de la serviciu, dar și a celei referitoare la interzicerea concedierii fără acordul organului sindical.

Alte modificări se referă la concretizarea procedurii de concediere în cazul lichidării unității ori reducerii numărului sau a statelor de personal din unitate, detalierea procedurii de concediere în legătură cu transferarea la o altă unitate sau de restabilire a salariatului la locul de muncă, reglementarea modului de recuperare a zilelor care au fost declarate de Guvern ca fiind zile de odihnă.

Documentul urmează să fie prezentat Parlamentului spre examinare.

 

Fluxul de știri
0