Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Regulamentele noi de admitere în colegii şi şcoli profesionale

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Abonare
Colegiul Ministerului Educației a aprobat Regulamentele de organizare şi desfăşurare a admiterii în colegii și școli profesionale.

CHIŞINĂU, 10 iunie – Sputnik. Potrivit regulamentului de admitere în colegii, 30% din numărul total de locuri sunt rezervate pentru candidaţii din municipiile Chişinău şi Bălţi, celelalte 70% — candidaţilor din celelalte localități ale țării. 

În același timp, 15% din numărul total de locuri din colegii vor fi repartizate candidaților din categorii defavorizate. 

La concursul de admitere în colegii se pot înscrie cetăţenii Republicii Moldova, absolvenți de gimnaziu, de liceu, ai școlilor profesionale, ai școlii medii generale. 

Candidații au dreptul să participe la concursul de admitere concomitent la trei specialități în cadrul aceleiași instituții de învățământ profesional tehnic postsecundar, dar pot fi înmatriculați numai la o singură specialitate. 

Regulamentul de admitere în școlile profesionale prevede că la concurs se pot înscrie absolvenții de gimnaziu, absolvenții de liceu, absolvenții școlii medii generale. 

La programele de instruire pentru învățământul dual din școlile profesionale se pot înscrie absolvenţii gimnaziilor, şcolilor medii generale şi liceelor care au atins vârsta de 18 ani.

În Republica Moldova activează 45 de colegii și 59 de școli profesionale.  

 

Fluxul de știri
0