Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Testele la examenul de matematică, clasa a IX-a, publicate ilegal

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaИтоговое сочинение в российских школах
Итоговое сочинение в российских школах - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educaţiei a cerut sancţionarea persoanelor şi instituţiilor implicate în difuzarea conţinutului testelor la examenul la matematică, pe care l-au susţinut luni absolvenţii gimnaziilor.

CHIŞINĂU, 8 iun – Sputnik. Conţinutul testelor la examenul de luni la matematică pentru clasa a IX-a a fost fotografiat şi publicat pe internet. Ministerul Educaţiei a anunţat că au fost identificaţi trei candidaţi de la un liceu din capitală, care au fotografiat cu telefonul mobil conţinutul testelor şi l-au plasat pe reţelele de socializare. Testele elevilor respectivi vor fi anulate, a menţionat instituţia.

Totodată, Ministerul Educaţiei informează că a sesizat Inspectoratul General al Poliţiei şi a solicitat sancţionarea tuturor persoanelor fizice şi juridice, inclusiv a unor instituţii de presă, care au publicat itemi din testul de examen la matematică pentru clasa a IX-a, care s-a desfăşurat astăzi, 9 iunie.

Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va cere şi sancţionarea persoanelor responsabile de organizarea examenelor, dacă se va dovedi că au admis sau au favorizat aceste ilegalităţi.  

Codul Contravenţional, a mai notat serviciul de presă al ministerului, prevede sancţiuni pentru publicarea subiectelor examenului de bacalaureat şi/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, precum şi a soluţiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfăşurării lui. Aceste acţiuni se sancţionează cu amendă. În cazul persoanelor fizice amenda constituie 50-150 de unități convenționale, adică 1000-3000 lei, în timp ce pentru persoanele juridice – 250-400 de unități convenționale, adică 5000-8000 lei. Amenzi cuprinse între 5000-8000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată acestea urmînd să fie private și de  dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Ministerul Educaţiei le-a solicitat tuturor persoanelor implicate în desfășurarea examenelor să dea dovadă de corectitudine și etică profesională.

Fluxul de știri
0