Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Economiei îşi menţine prognoza macroeconomică pentru 2015

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei al RM nu şi-a modificat prognoza privind indicatorii macroeconomici pentru anul 2015.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Ministerul economiei al Moldovei a menținut prognoza macroeconomcă pentru anul în curs. Astfel, conform așteptărilor, în 2015, produsul intern brut se va reduce cu 1%, transmite Sputnik Moldova cu referire la datele Ministerului economiei al RM.

În expresie bănească PIB-ul țării va constitui în acest an 118,3 miliarde lei.

Creșterea producției industriale va constitui în 2015 4%, iar în sectorul agricol – 1%. Ezperții mai prognozează reducerea de investiții în active materiale de lungă durată cu 2%.

Specialiștii prognozează că exportul republicii se va reduce în acest an cu 10%, iar importul – cu 155.

Inflația medie anuală va constitui 6,4%Cursul mediu de schimb al dolarului va fi de 19,3 lei. Motivele principale care vor influența cursul de schimb va fi reducerea remitențelor și a exportului, variația cursului dolarului pe piețele valutare internaționale, dar și problemele din sectorul bancar al țării..

Salariul mediu lunar va crește în acest an cu 7,9% și va constitui 4500 lei.

În 2016-2018 se prognozează o creștere a PIB-ului țării cu 3-4% Cursul mediu de schimb al dolarului va constitui 20,4-22,1 lei. Potrivit Ministerului economiei, exportul va crește în următorii ani cu 8% anual, iar importul – cu 7%.

Salariu mediu în această perioadă se va majora cu 19,8% și va constitui în 2018 5900 de lei.

 

Fluxul de știri
0