Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În 18 ani, în Codul Electoral au fost introduse 526 de modificări

© фото пресс-службы Кишиневского филиала МИМРД МПА СНГЕвгений Штирбу
Евгений Штирбу - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, la toate alegerile se introduc modificări în Codul Electoral.

 

CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. În cei 18 ani de la aprobare, în Codul Electoral al Republicii Moldova au fost introduse 526 de modificări, în 97 de articole din cele 205, a declarat vineri Eugeniu Știrbu, șeful filialei Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, în cadrul conferinței științifico-practice „Procesele electorale în RM: realități, tendințe, perspective”, transmite „Sputnik-Moldova”.

Eugeniu Știrbu a menționat că baza juridică a sistemului electoral al RM este strict determinată în Constituția  țării și în Codul Electoral. Legislația cu privire la alegeri stabilește principiile și instrumentele în conformitate cu Declarația universală a drepturilor omului, Pactul internațional  cu privire la drepturile civile și politice  și Convenția europeană a drepturilor omului.

Însă nu trebuie ignorat faptul că fiecare campanie electorală oferă posibilități pentru noi  abordări ale procesului electoral.

Deși legislația cu privire la alegeri nu trebuie să fie una rigidă, totuși nu-i de dorit ca ea să fie modificată în ajunul alegerilor. Schimbarea regulilor în timpul jocului nu este favorabilă alegerilor democratice. Modificările pot duce în eroare nu numai concurenții electorali, ci și electoratul, a explicat specialistul, subliniind totodată că stabilitatea legislației electorale reprezintă veriga principală a încrederii față de procesul electoral.

Legislația europeană prevede ca astfel de modificări să fie introduse cel puțin cu un an înainte de alegeri.

Expertul a menționat că alegerile au fost și vor rămâne una dintre pârghiile principale ale schimbărilor politice, economice și sociale.

 

 

Fluxul de știri
0