CHIȘINĂU, 5 iunie – Sputnik. În cei 18 ani de la aprobare, în Codul Electoral al Republicii Moldova au fost introduse 526 de modificări, în 97 de articole din cele 205, a declarat vineri Eugeniu Știrbu, șeful filialei Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, în cadrul conferinței științifico-practice „Procesele electorale în RM: realități, tendințe, perspective”, transmite „Sputnik-Moldova”.
Eugeniu Știrbu a menționat că baza juridică a sistemului electoral al RM este strict determinată în Constituția țării și în Codul Electoral. Legislația cu privire la alegeri stabilește principiile și instrumentele în conformitate cu Declarația universală a drepturilor omului, Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice și Convenția europeană a drepturilor omului.
Însă nu trebuie ignorat faptul că fiecare campanie electorală oferă posibilități pentru noi abordări ale procesului electoral.
Deși legislația cu privire la alegeri nu trebuie să fie una rigidă, totuși nu-i de dorit ca ea să fie modificată în ajunul alegerilor. Schimbarea regulilor în timpul jocului nu este favorabilă alegerilor democratice. Modificările pot duce în eroare nu numai concurenții electorali, ci și electoratul, a explicat specialistul, subliniind totodată că stabilitatea legislației electorale reprezintă veriga principală a încrederii față de procesul electoral.
Legislația europeană prevede ca astfel de modificări să fie introduse cel puțin cu un an înainte de alegeri.
Expertul a menționat că alegerile au fost și vor rămâne una dintre pârghiile principale ale schimbărilor politice, economice și sociale.