Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova mor mai mulţi oameni decât se nasc

© Sputnikoameni люди
oameni люди - Sputnik Moldova
Abonare
Anul trecut în Moldova s-au născut peste 38,6 mii de copii, dar au decedat aproape 39,5 mii persoane.

CHIŞINĂU, 5 iunie – Sputnik. Natalitatea în RM a crescut anul trecut cu 2% faţă de anul precedent, iar mortalitatea – cu aproape 4%. 

Nivelul natalităţii în localităţile rurale este mai înalt decât în localităţile urbane. Anual se nasc mai mulţi băieţi decât fete. Majoritatea copiilor s-au născut în unităţile sanitare cu asistenţă medicală.

Cele mai mici rate ale natalităţii s-au înregistrat în municipiile Chişinău şi Bălţi, raioanele Ocniţa, Basarabeasca, Briceni, Cimişlia şi Soroca. Cele mai înalte rate s-au înregistrat în Criuleni, Ungheni, Şoldăneşti, Sângerei, Făleşti, Orhei şi Străşeni.

În acelaşi timp, cele mai scăzute rate ale mortalităţii au fost înregistrate în municipiile  Chişinău şi  Bălţi, în raioanele Basarabeasca, Anenii Noi şi Ialoveni, iar cele mai înalte rate – în raioanele Donduşeni, Briceni, Şoldăneşti şi Ocniţa, Edineţ şi Floreşti. 

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani. Acest decalaj este determinat de nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor. Datorită nivelului diferenţiat al mortalităţii, durata medie a vieţii locuitorilor din mediul urban a fost mai mare decât a celor din mediul rural, cu 4 ani.

Fluxul de știri
0