Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Mediului: să ne revedem cultura de producere şi de consum

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВид Земли из космоса, Planeta Pământ
Вид Земли из космоса, Planeta Pământ - Sputnik Moldova
Abonare
Cu prilejul marcării în Republica Moldova a Zilei Internaţionale a Mediului, autoritatea centrală de mediu a relevat într-un comunicat unele deprinderi ale omenirii care au consecinţe grave asupra mediului ambiant. Un accent aparte a fost pus pe problema producerii şi a consumului, care conduc la o suprasolicitare a resurselor planetei.

CHIŞINĂU, 5 iunie – Sputnik. Pe data de 5 iunie este marcată la nivel mondial Ziua Mediului.

„Aceasta este una din cele mai largi platforme globale de interes public, sărbătorită pe larg de milioane de oameni în circa 140 de ţări. Această zi reprezintă un bun prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineret, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune, menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării mediului înconjurător”, a menţionat Ministerul Mediului.

Instituţia subliniază în cest context faptul că „în ultima perioadă, utilizarea iraţională a resurselor, în special a apei, produselor alimentare şi energiei devine tot mai alarmantă. În timpul de faţă, modul de viaţă colectiv al întregii populaţii a globului depăşeşte capacitatea regenerării naturale şi restabilirii resurselor naturale, fiind condiţionat de creşterea veniturilor (în special în zonele urbane), completată de creşterea generală a numărului populaţiei de pe planetă. Dacă tendinţele de consum şi producere vor rămâne neschimbate, suplimentar la sporul natural al populaţiei, noi vom avea nevoie de două planete către anul 2030 pentru a menţine viaţa şi activitatea. În acest context, tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului se referă la un stil de viaţă durabil şi are drept slogan îndemnul: “Şapte Miliarde de Vise. O singură Planetă. Consumaţi cu grijă” – care pledează pentru crearea oportunităţilor pentru o Dezvoltare durabilă inclusivă, prin stabilizarea ratelor de utilizare a resurselor şi reducere a impactului asupra mediului”.

Ministerul Mediului a mai specificat că acesta este un apel pentru revederea culturii noastre de consum, pentru crearea unei societăţi în care fiecare are suficiente resurse pentru viaţă, cu respectarea capacităţilor planetei de a regenera.

Fluxul de știri
0