CHIŞINĂU, 4 iunie – Sputnik. Joi premierul moldovean, Chiril Gaburici, şi-a prezentat raportul după primele o sută de zile de activitate a guvernului pe care îl conduce.
„Am acţionat în forţă, în ciuda tuturor presiunilor şi jocurilor politice şi astfel vom continua să muncim. Am continuat reformele şi am pus integrarea europeană şi cooperarea cu partenerii europeni în capul listei de priorităţi. Am început lupta cu corupţia la toate nivelurile şi am implicat societatea civilă în calitate de partener în cadrul acestui proces”, a spus premierul.
Priorităţile acestui guvern, a menţionat Gaburici, „sunt unitatea naţională astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să nu mai fie divizaţi, statul de drept, astfel încât fiecare cetăţean să se simtă protejat, să vadă viitorul copiilor în această ţară iar corupţia şi traficul de influenţă să nu fie tolerate şi economia sustenabilă, astfel încât fiecare cetăţean să îşi vadă viitorul aici, acasă”.
Referindu-se la realizările guvernului din primele o sută de zile de la învestire, premierul a ţinut să remarce reluarea discuţiilor cu partea transnistreană, extinderea proiectelor-pilot de patrulare comună pe segmentul central al frontierei moldo-ucrainene, obţinerea de către agenţii economici din regiunea transnistreană a circa 400 de certificate de origine a mărfurilor pentru exportul producţiei în ţările Uniunii Europene.
Alt aspect la care s-a referit Gaburici ţine de iniţiativele legislative aprobate de Guvern, asupra cărora urmează să se pronunţe în ultimă instanţă Parlamentul. Premierul a menţionat faptul că „organele Procuraturii vor fi scoase de sub influenţa politicului, iar Procurorul General va fi selectat în baza unui concurs public, cu interviu transmis on-line, vor fi scoase imunităţile pentru judecători, deputaţi, va fi reformată Comisia Naţională de Integritate, Curtea Consițuțională, Institutului Național al Justiției și alte instituții, şefii instituțiilor de control vor fi numiți în baza concursurilor publice transparente și vor fi scoși de sub influența mediului politic”, etc.
În altă ordine de idei premierul a spus că în pofida celor mai bune intenţii, s-a „ciocnit de ceea ce se numeşte birocraţie și rezistenţa sistemului, de oameni care sunt în funcţii nu ca să facă bine, dar ca să aibă grijă ca nimic să nu se schimbe”. Fără a intra în amănunte, premierul a declarat că nu va tolera acest lucru. „Voi cere demisii. Voi insista”, susţine Gaburici.
Şeful Guvernului a mai spus că primele 100 de zile au fost pline de provocări, dar şi că mai multe provocări urmează. Corupţia, susţine Gaburici, „este peste tot. Cred că aceasta este principala problemă a ţării”. Dorinţa sa este să aibă „mai multe pârghii pentru lupta cu corupţia”. Totodată premierul s-a arătat dispus să ceară instituţiilor subordonate să grăbească toate iniţiativele de luptă cu corupţia. „Iar dacă va fi nevoie – guvernul își va angaja răspunderea, de câte ori va fi necesar, exact cum am făcut cu legea bugetului”, a mai declarat premierul.
Chiril Gaburici a mai ţinut să precizeze că nu se ţine de funcție, decât dacă poate face bine pentru cetățeni și pentru țară, că în multe instituţii există în continuare lipsă de transparenţă, că ne confruntăm îbn continuare cu ineficienţa sistemului, inclusiv din cauza că „există ministere în care peste 30% din angajaţi sunt şefi şi că în felul în care este acum Guvernul nu poate face faţă cerinţelor timpului și necesităţilor cetăţenilor”. Dar premierul s-a arătat optimist, subliniind că „nu suntem singuri în lupta pe care am pornit-o”, datorită faptului că „avem alături partenerii europeni, partenerii de dezvoltare și prietenii Republicii Moldova”.
„Interesul nostru, al tuturor, este să avem o Moldovă sănătoasă, o Moldovă care, cu acțiunile necesare, și dorința adevărată a tuturor, în 3 ani să poată sta singură pe picioare”, a punctat Chiril Gaburici.